Nästa artikel
Pontiac RIP – del 3
BILHISTORIA

Pontiac RIP – del 3

Publicerad 5 november 2010 (uppdaterad 24 oktober 2013)
Pontiac finns inte längre. Ett märke med dryga seklet lång historia är borta. Klassiker listar modeller vi saknar, på vårt vis.

Staffan Erlandsson, reporter
Pontiac Tojan GT Coupé

Under tidigt 1980-tal figurerade en intelligent Pontiac vid namn KITT i TV-serien Knight Rider med David Hasselhoff. För de som tyckte den var lite tam byggde Knudsen Automotive i Nebraska skapelsen Tojan GT baserad på Firebird.
Fenomenal 1980-talig kitcarkänsla med digitala instrument, annorlunda design och äkta fuskträpaneler. Även ett fåtal cabrioleter byggdes. Den totala bristen på självkritik då karosslinjerna bestämdes och den allmänna smaklösheten är beundransvärd. Åtråvärd för vissa samlare idag, minnesovärdiga för andra. Däribland undertecknad.
Bilens mest framträdande prestation är en roll i filmen Collision Course från 1989 med en ung Jay Leno i huvudrollen. Just den bilen, med kompressormatning, såldes på auktion i somras för 16 500 dollar (cirka 112 000 kr), nypriset var 65 000 dollar (cirka 440 000 kr)!


Stefan Wulff, reporter
Pontiac Grand Am

Med en närmast kusligt profetisk precision om vad som komma skulle lade Pontiac ner modellen Grand Am, inte en gång, utan TRE! Första Grand Am kom 1973 och startade storleksmässigt som en präktig midsize. Nedlagd 1975.
1978-1980 gjorde modellen gästspel igen. Mellan 1985 och 2005 fortsatte Pontiac med Grand Am som compact car. Under dessa två årtionden skedde faktiskt tre generationsskiften och det är tur att sista generationen redan hunnit läggas ner. Nu slapp man åtminstone lägga ner Grand Am igen...

Staffan Erlandssons val.

Stefan Wulffs val.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.