Nästa artikel
Pontiac RIP – del 4
BILHISTORIA

Pontiac RIP – del 4

Publicerad 7 november 2010 (uppdaterad 24 oktober 2013)
Pontiac finns inte längre. Ett märke med dryga seklet lång historia är borta. Klassiker listar modeller vi saknar, på vårt vis.

Bo Legelius, skribent
Pontiac Tempest

Jag minns och saknar Pontiac för kompakten Tempest från 1961 med dess utflipprade teknik. Vad sägs om en V8 minus en cylinderbank kopplad till växellådan bak med en bågformad rundstång kallad rope drive och med  svingaxlar hämtade från Corvair.  Bilen togs emot som en teknisk sensation men de nya lösningarna var konstgrepp för att få uppmärksamhet. Den stora fyran vibrerade kraftigt och vägegenskaperna var något lömska. Ändå är det en bil jag skulle vilja ha idag. Jag dras till det udda och dessutom gillar jag formgivningen!

Olof Neergaard, skribent
Pontiac Pathfinder

Året var 1958. Och då gick morfar över till Pontiac. Utbildad i USA kunde han aldrig riktigt släppa den amerikanska bilsmaken – till mammas förfäran. ”Bilen gungade så man blev sjösjuk.” Far beskrev vägegenskaperna som att ”man fick vrida på ratten en minut i förväg.” Själv upplevde jag aldrig åket. Men eftersom morfar bytte efter bara ett par år var den nog ingen höjdare, 1958 års Pontiac Pathfinder.

Bo Legelius val.

Olof Neergaards val.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.