Bild
Nästa artikel

Bil och MC

8 oktober 2018

Vi börjar med en motorcykel som egentligen inte hör hemma i sällskapet, men inte desto mindre intressant. Bugatti byggde egentligen inga motorcyclar och detta är bara en testbädd. För det intressanta är motorn, ett litet mästerverk från Bugatti. Blott 360cc, fyra cylindrar, 16 ventiler, dubbla kamaxlar och kompressor! Den var tänkt att sätta i en liten billig bil kallad typ 68, som gjordes i ett enda exemplar.

Ducati försökte sig på en liten bil 1946, men den kom aldrig i produktion

Ducati Du-4 chassiet, 1946

Den finaste motorcykeln som fanns på 30-talet var Brough Superior, kallad motorcyklarnas Rolls-Royce. Men Brough byggde också några bilar. 85 stycken skall ha gjorts, baserade på Hudsonmekanik.

Vespa, Piaggios lilla scooter tog inte bara Italien utan hela världen med storm. Nästa steg var att erbjuda en liten bil, Vespa 400 kom 1957 men byggdes i Frankrike.

Zündapp provade också på en minibil. Den egendomliga Janus blev dock ingen större framgång.

Piaggios konkurrent var Innocenti som gjorde Lambretta. Innocenti har ju även producerat en rad bilmodeller genom åren. Bland annat licensbyggde man Austin Allegro som Innocenti Regent.

Tomos i Jugoslavien är kända för mopeeder och motorcyklar. Enperiod licensbyggde dom Citroën, i ett samarbete som kallades Cimos. 2CV, AMI8, Dyane och GS gjordes i den firman. Tomos gör fortfarande tvåhjulingar i nuvarande Slovenien.

Crayford Puma är en liten outsider i sammanhanget. Crayford byggde annars om diverse bilmodeller till cabrioleter.

Kawasaki försökte sig på en småbil, en'kei-car' i början av sextiotalet.

Aermacchi byggde flygplan och sedermera motorcyklar. En period ägde man til och med Harley-Davidson. Gabry var en prototyp som gjordes 1963.

Nibbio 2 var en kreation av Goivanni Cernuschi. Redan 1935 hade han slagit rekord i 500cc klassen med Nibbio 1. Nibbio 2 hade ett chassi byggt av Volpini, kaross från Savonuzzi och en 350cc Moto Guzzimotor. Cernuschi slog ett par långdistansrekord med denna skapelse på Monza 1956.

Yamaha har i omgångar tillverkat bilar, oftast andras modeller på kontrakt. Ibland har det dykt upp egna skapelser också, som extrema OX99-11 från 1991.