Bild
Nästa artikel

Bildspel: Fet och cool!

8 juni 2010

Incheckning och starten på äventyret med oklar målbild. Den ruskigt tidiga avgången gör att man är osäker på om det är på riktigt eller om det bara är en hallucination.

På den lilla stationen i Buxton, stod vår säljare tog emot med namnskylt och allt. Billy var lite generad över att stå där, men eftersom vi kom med kontanterna tog han det som en man.

Här har vi då Pärlan - FET 645V. Äntligen hos husse, och väl bevakad av "Neighbourhood Watch". Gisses - knäna skakade och förväntningarna kom inte på skam.

Ser väl rätt bra ut - hoppas jag. Lätt orolig. Kommer vi hem?

Dags för avfärd och tack så mycket Billy och Sally, för alla kakor och frukttårtor. Och för affären.

På väg! Och gisses vad med trafik - i 150 minst - rakt genom Manchester, Leeds, Nottingham och Sheffield - lugna gatan. Nu klarar vi alla vägar, rondeller och köer. Både på vänster som höger sida. Det är ganska högt motorljud från den trygga dieseln. Högt! Mycket högt!

Vi satte ett realistiskt första etappmål - 15 svenska mil till Newark-on-Trent verkade bra. Dånade, jag menar dånade in i den mer än tusenåriga lilla staden och hittade direkt Fawlty Towers - eller Grange Hotel - en engelsk pärla dekorerad med en vild blandning 50-, 60-, 70- och 80-talsinredning.

The Land Lord satt runt ett hörn i receptionen, och vid varje passage ryckte man till och hälsade automatiskt.

FET var väl omhändertagen på bakgården och parkerades vid "Secret Garden".

"Secret Garden" är väl så engelsk den kan bli - fram för fler marmorstatyer och fontäner i vardagen.

Gisses - första etappen klar - i Harwich.. Och vi märker att vi talar högre när vi står stilla och är utanför bilen - men vi hör egentligen ingenting längre. VA?

Lång härlig färjresa - 18 timmar och lång tid för eftertanke. Var ligger Danmark/Esbjerg? Hur kör vi sen? E20? Hur mycket är klockan?

På Skandinavisk jord inhandlades baslivsmedel för Land Rover-resor och överlevnad - Eine stilleben fữr alle.

Körning i en Land Rover diesel skiljer motormännen från pojkarna i mysfraktarna. Märkligt nog uppstår aldrig någon leda, eller trötthet - bara intensivt framförande av fordon med alla känslor och sinnen på och med högsta volym.

Danska motorvägar är lika genomtrista som engelska - fast på höger sida och fortare fart i omkörningsfilen. På tal om omkörningar, så gjorde vi 4 på 130 mil. Ren tur. Bältbroar - Stora och Lilla, vackra och dyra.

Fikapaus och Blöjbyte på Fyn. Helt plana översidor på skärmarna och som gjorda för att ha kaffekoppar på (utan lut).

Mer brokörning...

Har aldrig gillat tunnelkörning, absolut inte i 5-6 km, och framför allt aldrig i en Land Rover. Var skall jag ställa mig om HAVERIET kommer smygande? Syns vi? Vem ringer man? Oron vibrerade lika fort som knäna under hela tunnelresan - ingen bra miljö för naturälskande lantisar från Sigtuna.

Sverige i diset - Paradiset - för bil och döva förare. Hemlandet med stort P. Nu börjar det!