Bild
Nästa artikel

Plan 53 del 48 bilder

17 juli 2018

Rolf Mellander visar upp kvittot som skrevs när han köpte 53´an i Lövberga 24/6 1964. Det är just sådana här saker och historier som berättats om Plan 53 som gör historien om bilen så häftigt komplett.

25 mil Norrländsk provkörning i sommarkväll. I Norrland finns många bynamn skyltade även på Samiska. Tycker det är ett kul grepp av Trafikverket.

Det blir genast verkstad efter den Norrlänska provkörningen. Inte för att det är några fel utan mer en sista utvärdering, kärleksfullt gull och service innan långresan söderut.

Tankning, korv och glass tidig förmiddag på en mack ett par mil söder om Östersund. Stefan Eriksson och Magnus Bellman hängde på Plan 53 till Västerås med Magnus fräna F-100 pickis från 1953

Pitstop Rättvik! Vi parkerar med stil intill en -48 Chevrolet för äta middag på nyöppnade American 45 50´s Dinner. En restaurang med frän miljö och hyggligt käk men ska vi stanna fler gånger hoppas vi att dom hittat några fler växlar på serveringshastigheten. Behöva vänta 45 minuter på en hamburgare tycker då jag är i väl längsta laget.

Vi hamnar direkt på cruisingrundan när vi kommer till Västerås. Det är mycket köande, blir lätt så när tusentals jänkare ska snurra runt i stan. Men det är ett trafikkaos där alla är glada utan en massa trängande dumheter.

Från Skybaren på 18 våningen på vårt hotell kan vi spana ner på Plan 53 som står parkerad tillsammans med några andra jänkare. Det är just det som är så häftigt med Västerås och Summermeet helgen. Vart än du tittar, på varje parkering. På liten eller stor gata så ser du amerikanska bilar. Det är helt sanslöst.

På förmiddagen plingar ettårsminnet från Facbook till på min telefon. Fascinerat stirrar jag och Berit på bilden jag tog för exakt ett år sedan ute på verandan där jag satt och skrev första delen i historien om Plan 53. Varken jag Kåre eller någon annan för den delen kunde ana vad vi startade när texten dagen efter gick online.

När vi parkerat ute på flygfältet så hände helgens stora besvikelse. Någon ansåg sig behöva Plan 53´s ena torkare bättre än vi. Jag skulle otroligt gärna vilja veta hur personen som snodde delen från vår bil tänkte. Jag har via sociala medier efterlyst och lovat låta bli att skälla bara jag får kontakt med tjyven enbart för få höra. Försöka förstå hur en entusiast kan stjäla från en annan entusiast och framförallt hur man vågar. Det fanns en tid då man helt enkelt inte rörde en amerikanare, det var en hederssak. Jag är besviken även om jag vet att tider förändras. Du har en chans, gör om, gör rätt…

Kö kö kö… Men vad gör det när det är jänkare så långt man kan se.

Vi brukar parkera strategiskt och bara sitta och kika på alla som rullar förbi.

Den rullande motorcirkusen håller på till tidig gryning. Det är en sanslös galen motoriserad bilfest som pågår på öppen gata.

På vägen hem söker vi oss hemåt på mindre vägar. Som vanligt är resan själva målet och det blir bingo när otippade mål som exempelvis en gammal mack hittas.

Lunchstopp och mjukglassen i Ockelbo satt verkligen där den skulle. Pliktskyldigt svarar jag på alla frågor Plan 53 väcker hos förbipasserande. Vi reser definitivt inte anonymt.