Story

Tips & trix

Nästa artikel
Köpa och sälja entusiastbil på auktion – så funkar det
Guide

Köpa och sälja entusiastbil på auktion – så funkar det

Publicerad 22 mars 2023 (uppdaterad 19 oktober 2023)
Allt fler bilentusiaster köper eller säljer sin bil på auktion istället för att lägga ut en vanlig annons. Det finns både fördelar och nackdelar med auktionstrenden – läs på så slipper du göra onödiga missar.
Innehåll

Att köpa bil på auktion är något som fått ordentligt fäste i Sverige. Det gäller inte bara vanliga vardagsbilar, genom exempelvis företaget KVD, utan också entusiastbilar med aktörer som Bilweb Auctions, Collecting Cars och Bidders Highway.

Det handlar alltså inte främst om klassiska auktionshus som tar in objekt, värderar dem och sedan sköter försäljningen. Nu går trenden mer mot nätbaserade företag som agerar mellanhand, men som inte alltid är en aktiv avtalspart när affären görs upp.

Förebilden är amerikanska Bring-A-Trailer. Bidders Highway och Collecting Cars beskriver sig båda som marknadsplatser där det inte kostar något för säljaren att lista sin bil, medan köparen får betala en avgift ovanpå slutbudet för nyttjande av plattformen. Den slutliga affären sker mellan köpare och säljare men det är auktionsföretaget som kopplar ihop dem.

Vem köper jag bilen av på auktion?

Rent rättsligt och avtalsmässigt är det en viktig fråga. Många auktionsföretag agerar numera bara mellanhand genom att sätta ihop köpare och säljare. Affären görs sedan upp dem emellan. Kolla noga innan du lägger ut bilen på auktion eller budar vilka villkor som gäller för din plattform.

Missa inte vår guide om skillnaderna mellan tre svenska auktionssajter för bilar – den hittar du här.

Vad händer om jag ångrar köpet?

En sak som är bra att känna till är att det ofta är svårt att backa ur affären om du lagt det vinnande budet, åtminstone hos företag som bara agerar mellanhand mellan privatköpare. Om auktionsföretaget tar hand om affären och ansvaret gentemot köparen kan det istället bli fråga om ett distansavtal mellan företag och konsument och då finns ofta en två veckor lång ångerrätt. Men inte alltid. Kontrollera detta noga i avtalet innan du budar om du är osäker.

Vad ska jag tänka på när jag budar?

För en bilköpare kan det vara lockande att själv ”bestämma priset” för bilen på auktionen. Men det kan också vara smart att sätta upp ett mentalt ”maxpris” som du inte går över om budgivningen skulle dra iväg. Om du lägger det vinnande budet, kontrollera bilen noga innan du köper den. Det ska inte finnas några avgörande skillnader mellan bilens fysiska skick och bilens beskrivning på auktionssajten.

Hur skiljer sig villkoren mellan auktionsföretagen?

Bra fråga! Det finns viktiga skillnader i avtalsvillkoren för exempelvis Bilweb Auctions, Bidders Highway och Collecting Cars. Dessa kan du läsa mer om på den här sidan.

Tänk på detta när du ska sälja
  • Auktionsföretag som exempelvis Collecting Cars och Bidders Highway accepterar inte alla typer av objekt. De fokuserar på nyare prestanda- och lyxbilar.
  • Fundera igenom dina förväntningar och lyssna på experternas värderingstips innan du sätter ett reservationspris som bilen måste uppnå för att du ska sälja. Hur ser marknaden ut just nu? Hur konkurrenskraftigt är ditt exemplar? Var ärlig.
  • Ta fram all dokumentation och alla bilder du har på bilen. Den typen av information är guld värt för köparen som då kan vara beredd att betala mer.
  • När du lägger upp bilen på auktion, se till att ta många bilder både på hela bilen och på detaljerna, även under skalet. Gärna även filmer. Om du inte kan ta tillräckligt bra bilder själv kan ofta auktionsföretaget ordna det med en fotograf. Kostnaden, mellan 1 500 och 4 000 kronor, får då säljaren stå för.
  • Gå gärna in och svara på frågor i kommentarsfältet på auktionen.
  • Många auktionsföretag har ett exklusivitetsavtal som du måste följa. Det innebär att du inte får göra affär utanför plattformen.
  • Auktionshusen har olika hög provision. Du kan läsa mer om skillnaden mellan de tre stora auktionsföretagen här.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.

Nästa artikel
GPS-spårning av bilen – hack i häl på tjuven
Guide

GPS-spårning av bilen – hack i häl på tjuven

Publicerad 21 december 2022 (uppdaterad 9 oktober 2023)
En GPS-spårsändare kan vara en smart investering för den som är rädd om sin bil – och vill kunna spåra den om tjuven är framme. Så här fungerar tekniken.
Innehåll

I Klassikers stora genomgång av entusiast- och veteranförsäkringar såg vi att vissa bolag sänker självrisken för stöld till noll kronor om bilen återfinns tack vare en GPS-spårsändare. Det kan alltså vara ett smart alternativ för dig som är rädd om din entusiastbil.

Vad är en GPS-sändare för bilar?

Spårsändare, eller trackers, som de också kallas kan användas till olika saker, varav ett är för att hitta ett fordon som blivit stulet, men de används även för att logga körjournaler eller till exempel i transportföretag för att kunna se bilarnas position för att optimera trafik- och godsflöden.

Ofta hittar man flera olika produkter från samma tillverkare, beroende på vad de är anpassade för.

Vad är skillnaden mellan olika GPS-sändare för bilar?

Det finns många olika modeller på marknaden men i den här artikeln går vi igenom flera alternativ i varierande prisklasser, för lite olika behov och för att visa olika upplägg med eller utan bindningstid. De flesta är godkända av Stöldskyddsföreningen, men inte alla.

Missa inte vår guide till populära GPS-spårsändare som du hittar här.

Hur funkar GPS-spårsändaren?

Tanken är att GPS-spårsändaren ska larma om bilen rör sig utanför en särskild zon. Det här systemet kallas för ”geofencing” och innebär att du som bilägare själv bestämmer i vilken geografisk zon som bilen ska få köras. Zonerna kan göras mindre eller större beroende på behov.

Spårsändare som tar ström från bilens elsystem och skickar signal hela tiden används också för stöldspårning men även för loggar och ger till exempel den som har hyrt ut sin bil möjligheten att kolla så att den inte körs för långt eller i områden man inte kommit överens om. För att inte tjuven enkelt bara ska kunna kapa strömmen har sändarna batteribackup nog för att kunna sända sin signal några dygn till.

Det finns också utrustning som detekterar signaler från spårningsutrustning och därför skickar spårsändarna som är tänkta att hjälpa återförandet av stulet gods bara signal någon gång per dygn för att vara svårare att hitta. Det sparar också batterikapacitet.

Går det att störa ut GPS-spårsändare?

Ja, men alla tjuvar har inte tillgång till en störsändare.

Störsändare är olagliga att inneha och använda men går att köpa på nätet och stör ut GSM-trafiken, alltså det kommunikationssätt som används i spårningsutrustningen.

Vad ska jag tänka på innan jag köper en GPS-spårsändare?

Om du är intresserad av att skaffa en spårsändare, ta först kontakt med ditt försäkringsbolag och hör om de rekommenderar någon eller om de har specifika krav för att t ex sänka självrisken vid stöld.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.